واکنش‌‌های بین‌المللی به اقدام ایران در توقف برخی اقدامات خود در برجام | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

واکنش‌‌های بین‌المللی به اقدام ایران در توقف برخی اقدامات خود در برجام

اقدام اخیر ایران در تعدیل برخی تعهدات برجامی خود واکنش‌های متفاوتی را از سوی مقامات کشورهای مختلف جهان به‌دنبال داشته است.

شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه (18 اردیبهشت 1398) در واکنش به خروج آمریکا از برجام و بازگشت تحریم‌های یکجانبۀ این کشور علیه ایران و همچنین عملکرد نامطلوب کشورهای اروپایی عضو برجام در حمایت از این توافق بین‌المللی، با انتشار بیانیه‌ای دستور توقف برخی اقدامات ایران در توافق برجام را صادر کرد. تصمیم جدید شورای عالی امنیت ملی در خصوص تعهدات برجامی ایران که طی نامۀ مهمی از سوی دکتر روحانی رئیس‌جمهور و رئیس شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران به سران کشورهای عضو برجام شامل آلمان، انگلیس، چین، روسیه و فرانسه اعلام شده، واکنش‌های متفاوتی را از سوی مقامات این کشورها در پی داشته است.

فرانسه: «اروپا می‌خواهد برجام زنده بماند.»

«فلورنس پارلی»، وزیر دفاع فرانسه در واکنش به اقدام ایران برای توقف برخی از فعالیت‌هایش ذیل برجام گفت: «چیزی بدتر از خروج ایران از توافق هسته‌ای وجود ندارد. اروپایی‌ها می‌خواهند این توافق زنده بماند‎.» وی در ادامه افزود: «اگر ایران به تعهدات هسته‌ایش احترام نگذارد، مسئلۀ فعال‌سازی مجدد سازوکار تحریم‌ها مطرح خواهد شد.»

چین: «توافق هسته‌ای ایران باید به‌طور کامل اجرا شود.»

«گنگ شوانگ»، سخنگوی وزارت خارجه چین در جریان کنفرانس خبری خود کرد: «توافق هسته‌ای ایران باید کاملاً اجرا شده و تمام طرف‌ها مسئولیت اطمینان از اجرای آن را به‌عهده دارند.»

آلمان: «اجرای کامل برجام باید ادامه پیدا کند.»

دولت آلمان در واکنش به تصمیم جدید ایران برای پاسخ دادن به بدعهدی‌های طرف غربی در توافق هسته‌ای برجام خواستار اجرای کامل این توافق هسته‌ای شد.

انگلیس: «اقدام ایران در مورد برجام اقدامی «ناخوشایند» است.»

دولت انگلیس در واکنش به تصمیم ایران برای متوقف کردن برخی اقداماتش در برجام، این تصمیم را «ناخوشایند» خواند.

روسیه: «تصمیم ایران درباره برجام ناشی از اقدامات نسنجیده آمریکاست/ آمریکا مقصر وضعیت به‌وجودآمده پیرامون برجام است.»

«ولادیمیر پسکوف»، سخنگوی نهاد ریاست جمهوری روسیه در خصوص تصمیم اخیر ایران برای توقف اجرای برخی اقدامات در چارچوب برجام اعلام کرد: «رئیس‌جمهور پوتین بارها نسبت به عواقب اقدامات نسنجیدۀ آمریکا در برخورد با ایران و تصمیمات نادرست اتخاذشده از سوی واشنگتن هشدار داده و اکنون ما شاهد هستیم که نتیجۀ این اقدامات شروع به ظاهر شدن کرده است. بدون تردید ما به دیپلماسی خود در راستای بررسی برجام، از جمله با شرکای اروپایی ادامه می‌دهیم تا از ادامۀ تحقق این سند بسیار مهم و حیاتی حمایت کنیم.»

«سرگئی لاوروف»، وزیر امور خارجۀ روسیه نیز در واکنش به اقدام اخیر ایران برای تعدیل تعهدات خود در برجام اظهار داشت: «آن‌طور که من درک می‌کنم، ما به‌عنوان اصلی‌ترین مسئله باید وضعیت غیرقابل قبول به‌وجودآمده در رابطه با برنامۀ جامع اقدام مشترک (برجام) را بررسی کنیم، وضعیتی که به‌خاطر برخوردهای غیرمسئولانۀ ایالات متحده بسیار پیچیده شده است؛ چراکه آن‌ها از اجرای تعهدات خویش در چارچوب این توافقنامۀ مهم بین‌المللی که توسط قطعنامۀ مناسبی از سوی شورای امنیت سازمان ملل متحد هم تقویت شده بود خودداری کردند.»

«کنستانتین کاساچوف» رئیس کمیتۀ امور بین‌الملل شورای فدراسیون (سنای) روسیه در صفحۀ فیس‌بوک خود در اینباره نوشت: «ارسال پیام‌هایی از سوی ایران برای کشورهای روسیه، چین، آلمان، انگلیس و فرانسه دربارۀ توقف اجرای «برخی تعهدات» در چارچوب برنامۀ جامع اقدام مشترک را نباید خودداری تهران از توافقنامۀ هسته‌ای نامید، بلکه بیشتر یک اقدام دیپلماتیک است.» این سناتور روس با اشاره به اینکه هرچند نمی‌توان از این اقدام استقبال کرد، ولی درک این تصمیم از سوی مقامات تهران چندان سخت نیست، افزود: «ما امیدواریم که این تصمیم‌گیری محدود به ارسال علامت دیپلماتیک باشد و منجر به خارج شدن واقعی ایران از توافقنامۀ هسته‌ای نشود.»

«ولادیمیر جباروف» نائب‌رئیس کمیتۀ امور بین‌الملل شورای فدراسیون (سنای) روسیه نیز در گفتگو با خبرگزاری «ریانووستی» یادآور شد: «اگر رئیس‌جمهوری آمریکا به اعلام ایران دربارۀ توقف برخی تعهداتش در چارچوب برجام، واکنش مناسب نشان نداده و مذاکرات دربارۀ سرنوشت توافقنامۀ هسته‌ای با ایران را آغاز نکند، عواقب آن می‌تواند نگران‌کننده بوده و حتی این خطر وجود دارد که مسئله به درگیری نظامی هم بینجامد؛ چراکه اظهارات دونالد ترامپ بیش از اندازه تند و تهاجمی است.»

«الیگ مارازوف» عضو کمیتۀ امور بین‌الملل شورای فدراسیون روسیه نیز در این خصوص گفته است: «به‌عقیدۀ من، ایران خواستار حفظ برنامۀ جامع اقدام مشترک است و قصد ندارد مذاکره در اینباره شکست بخورد. مقامات تهران در واقع سعی دارند تا از طریق کشورهای اروپایی به آمریکا فشار وارد سازند. در ایران عقیده بر این است که همۀ طرفین شرکت‌کننده در برجام در منافع آن شریک هستند و جمهوری اسلامی هم باید از این توافقنامه بهره ببرد. مسئله این است، شروطی که دولت کنونی آمریکا دربارۀ برجام اتخاذ کرده، برای مقامات تهران قابل قبول نیستند.»

«لئونید اسلوتسکی» رئیس کمیته امور بین‌الملل دومای دولتی روسیه نیز در واکنش به اقدام اخیر ایران به خبرنگاران گفت: «توقف بخشی از تعهدات ایران در چارچوب برنامۀ جامع اقدام مشترک (برجام)، نتیجۀ سیاست غیرمسئولانۀ واشنگتن در برخورد با تهران است. به‌عقیدۀ من، اعلام امروز رئیس‌جمهور حسن روحانی در حقیقت پاسخ مستقیم تهران به خط‌مشی ناعادلانه و تهاجمی واشنگتن است.»

رژیم صهیونیستی: «اجازه نخواهیم داد ایران به سلاح هسته‌ای دست یابد.»

«بنیامین نتانیاهو»، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی که رژیم تحت امرش تنها دارندۀ سلاح‌های هسته‌ای در منطقۀ غرب آسیاست، در واکنش به اقدام اخیر ایران در تعدیل تعهدات خود ذیل برجام گفت: «اسرائیل اجازه نخواهد داد ایران به سلاح‌های هسته‌ای مجهز شود.»

منبع خبر: خبرگزاری تسنیم

واکنش‌‌های بین‌المللی به اقدام ایران در توقف برخی اقدامات خود در برجام