چرایی اقدام خصمانۀ دونالد ترامپ علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی | پایگاه اطلاع رسانی دانشگاه و پژوهشگاه عالی دفاع ملی و تحقیقات راهبردی

چرایی اقدام خصمانۀ دونالد ترامپ علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی

دلیل آمریکا در معرفی سپاه پاسداران به عنوان گروه تروریستی بازیافت هیمنۀ از دست رفتۀ خود در منطقه و جهان است.

کاخ سفید روز دوشنبه (19 فروردین 1398) در بیانیه‌ای رسماً برنامه دولت خود برای اضافه کردن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فهرست سازما‌ن‌های اصطلاحاً «تروریستی» را اعلام کرد. این اولین بار است که کاخ سفید نیرو‌های مسلح رسمی یک کشور خارجی را به عنوان «سازمان تروریستی» معرفی می‌کند.

متعاقباً بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم جعلی صهیونیستی، طی اظهاراتی به عنوان نخستین حامی این امر دشمنی خود را به ایران بیش از پیش به اثبات رساند. این در حالی است که سپاه با نابود کردن داعش، منجی بشریت در منطقۀ غرب آسیا و در کل کشور‌های اسلامی شد و آمریکا با خودخواهی تمام، نه تنها در ادامۀ دشمنی خود به ایران، بلکه به بشریت، این سازمان نظامی رسمی و قانونی ایران را که در از بین بردن داعش تلاش فراوانی از خود نشان داده بود و همواره در یاری رساندن به جوامع بشری در خط مقدم بوده است، به عنوان گروه تروریستی معرفی کرد.

دولت ترامپ همواره به فکر براندازی حکومت ایران بوده است. بنابراین هدف دولت آمریکا از اعلام کردن سپاه در لیست گروه‌های تروریستی، تشدید فشار اقتصادی بر ایران، ایجاد ارعاب روانی برای بازار و اقتصاد و منصرف کردن شرکت‌های بین‌المللی از تجارت با بخش‌های کلیدی اقتصاد ایران است. اما هدف ترامپ بدون هیاهوی امثال بی.بی.سی و رسانه‌های دیگر هم‌صدا با آن‌ها محقق نخواهد شد.

اما دلیل اصلی تصمیم آمریکا در اعلام و معرفی سپاه در لیست گروه‌های تروریستی چه می‌تواند باشد؟ در سال‌های گذشته این سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود که با ایجاد قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیاء (ص)، دو پروژۀ بزرگ پالایشگاه «ستاره خلیج فارس» و 4 فاز از پروژۀ پارس جنوبی را به سرانجام رسانید و کمر تحریم‌ها را شکست؛ و همچنین این نیروی عظیم الهی بود که مانع تجزیۀ ایران شد، در دفاع مقدس خوش درخشید، 7 تریلیون دلار آمریکا برای غارت غرب آسیا را بی‌خاصیت کرد، ترامپ را در تحریم اقتصادی ناامید گرداند و با توسعۀ پهباد، موشک و گسترش دفاع مردمی، نه تنها ضامن امنیت ملت ایران شد، بلکه موجبات امنیت ملی جهان اسلام و منطقه را فراهم ساخت.

این تصمیم دولت آمریکا با اهدافی نظیر «جبران شکست منطقه‌ای محور غربی-عربی از فعالیت‌های ضد تروریستی سپاه» ، «حمله به ارکان اقتدار جمهوری اسلامی ایران»، «اثرگذاری بر انتخابات پارلمانی رژیم صهیونیستی و پیروزی مجدد بنیامین نتانیاهو در انتخابات»، «افزایش ریسک سرمایه‌گذاری خارجی و جلوگیری از ورود سرمایه‌گذار به ایران» و «تحریک ایران برای خروج از برجام» و «ضدیت افکار عمومی دنیا با فعالیت‌های ضد تروریستی سپاه» قرین است. اما باید توجه داشت این اقدام آمریکا با مفاهیم حقوق بین‌المللی در تناقض بوده و پیامد‌های گستردۀ منطقه‌ای و بین‌المللی را با خود به همراه خواهد داشت.

تصمیم ترامپ مبنی بر قرار دادن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در لیست تروریستی، باعث بد‌تر شدن اوضاع در منطقه خواهد بود. این حرکت دولت آمریکا در تروریست نامیدن سپاه ایران به عنوان یک نهاد مهم نظامی، اوضاع غرب آسیا را پیچیده و بغرنج‌تر خواهد کرد. تصمیمی که با اهداف سیاسی اتخاذ شده و با مفاهیم ابتدایی حقوق بین‌الملل نیز در تناقض است.

یکی از مهم‌ترین اقدامات آمریکا بعد از جنگ جهانی دوم، برای سرکوب و ترساندن مخالفان خود و کشور‌های مستقل، با تفسیر وسیع از «صلح و امنیت جهانی» به عنوان اساسی‌ترین موضوع در حقوق بین‌الملل، «معرفی فعالیت‌های جنبش‌های آزادی‌بخش ملی و حتی ارتش و نیرو‌های نظامی رسمی یک کشور به عنوان فعالیت‌های تروریستی» است. در این راستا آمریکا در سال‌های اخیر نیز نیروهایی مثل حزب‌الله لبنان و حشدالشعب عراق را که از تمامیت ارضی کشورشان در ناکام گذاشتن دشمنان از خاک و میهنشان دفاع کرده و دشمنان قسم‌خوردۀ خود را به عقب رانده و شکست داده‌اند، به عنوان نیرو‌های تروریستی معرفی کرده بود؛ آمریکا اینک با تروریست خواندن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برگ جدیدی از دشمنی خود نسبت به جمهوری اسلامی ایران ورق زد و بار دیگر برخلاف عرف حقوق بین‌الملل، تصمیم نابخردانه‌ای اتخاذ کرد.

البته ممکن است آمریکا با قرار دادن سپاه در لیست گروه‌های تروریستی، تأثیر منفی سیاسی بر آن گذاشته باشد، اما با توجه به اینکه بخش‌های مختلف این سازمان از قبل در تحریم آمریکا بوده است، تأثیر چندانی بر تشکیلات آن نخواهد داشت. سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ایران رسماً جزو نیرو‌های مسلح به حساب می‌آید و این عمل ایالات متحده می‌تواند بدعتی باشد که شاید شروع آن دست آمریکا باشد، اما پایان آن از دست آمریکا خارج خواهد بود.

بی‌اعتباری دولت آمریکا و عدم همراهی جامعۀ جهانی علیه ایران و گسترش انسجام داخلی در ایران از جمله نتایج مهم این اقدام بوده، آمریکا را در این راه با شکست مواجه کرده و نهایتاً تضعیف آمریکا در جامعۀ جهانی را به دنبال خواهد داشت؛ بنابراین چنین می‌توان گفت که هیمنه آمریکا در منطقه و جهان از دست رفته است و آمریکا به دنبال بازیافت هیمنۀ قبلی خود در منطقه و جهان می‌باشد.

منبع تحلیل: خبرگزاری دفاع مقدس

چرایی اقدام خصمانۀ دونالد ترامپ علیه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی